Magyarország - Chile - Nagy utazás

Magyarország - Chile - Nagy utazás

A Mapuche-k földjén

2023. január 22. - RigóandCsuri

Amerika felfedezése előtt Chile területén is indiánok éltek. Az elmúlt héten Temuco környékén jártunk, ahol egykoron a Mapuche indiánok éltek. Kultúrájukat ma is őrzik. 

A táj gyönyörű, nekem nagyon hasonlított hazánkéhoz. Számos folyó található. Nueva Imperial - a város, ahol 1 élményekben teli hetet töltöttünk - kisváros, kisvárosi életvitellel. Pénteken, a piac napján nyüzsgő, egyébként csendes. A Chol Chol folyó partján terül el. 

Olyan szerencsében volt részünk, hogy hagyományos viseletbe öltözött indián hölgyekkel találkozhattunk, két alkalommal is. Mivel kérésünkre szívesen fotózkodtak, így megörökíthettük ruházatukat.

Rodrigo elmesélte, hogy a chilei kormány hangsúlyt fektet arra, hogy az indiánok saját kultúrájuk szerint élhessenek. Jó példa erre az úgynevezett interkultúrális kórház, amelyen belül kétféle orvoslás működik: a "megszokott" XXI. századi, illetve az indián gyógyászat, mely a vizelet megvizsgálása után,  különböző gyógynövényfőzetet ajánl a pácienseknek.

Az iskolákban ugyanígy biztosítva van a kultúra ápolása. Első ott tartózkodásunk napján Temucóban,a közeli nagyváros egyetemének területén jártunk, ahol frissen diplomázott Mapuche tanítókkal találkoztunk.

A kisváros számos más módon is őrzi az emlékeket: például graffitik, kültéri faszobrok jelenlétével.

Nem volt mindig ennyire békés a helyzet. Eredetileg a város neve Imperial volt, spanyol hódítók alapították 1551-ben. Az őslakos indiánok kétszer is elpusztították a várost. Majd később, 1882-ben született újjá a város, Nueva - azaz "Új" Imperilal néven.

Mára egy békés kisváros képét mutatja, ahol én szinte otthon éreztem magam, Rodrigo tüneményes családjának is köszönhetően. 

A bejegyzés trackback címe:

https://letsgotochile.blog.hu/api/trackback/id/tr3118031970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása