Magyarország - Chile - Nagy utazás

Magyarország - Chile - Nagy utazás

Iskolásnak lenni Chilében...

2022. október 22. - RigóandCsuri

A kisfiunk 9 éves, így iskolát kellett találnunk neki.

Igencsak "hétköznapian" estünk neki a keresésnek. Útnak indultunk, majd beestünk az első iskolába, amit találtunk a közelben. Itt információkat kaptunk a teendőkről - mint később kiderült - a portás úrtól, aminek a fele igaznak is bizonyult. El kellett mennünk az Oktatási Minisztérium kihelyezett irodájába, ahol kaptunk egy oktatási azonosító számot Endinek, majd ezzel vissza az iskolába.

Röviden: Két intézményben csak a portáig jutottunk el, azonnal közölték, hogy tele vannak, várólista van, nem tehetnek értünk semmit. Végül a harmadik suli fogadott minket. így lett Endi a "Colegio Jean Piaget Rancagua" tanulója hivatalosan is. 

Itt az igazgatónő azonnal a szívünkbe lopta magát. Élettel teli, kedves, intelligens, barátságos nő.

Chilében  - leegyszerűsítve - 3 különböző típusú általános iskola van: 1. teljesen állami; 2. állami-fizetős mix; 3. magán.

Nekem nincs tapasztalatom - oktatási és egyéb minőséget illetően - arról, hogy mi a különbség az egyes típusok között, de az biztos, hogy én csak jót mondhatok a mi iskolánkról. 

A Jean Piaget teljesen állami intézmény. Azontúl, hogy mindent (ebédet, felszerelést, oktatást) ingyen kaptunk; Endi külön foglalkozásokon is részt vesz, hogy a nyelvi akadályokat mihamarabb leküzdhesse. Rodrigoval együtt rendkívül hálásak vagyunk az itt dolgozóknak, mindenkinek egytől-egyig.

Nagy izgalommal vágtunk neki az első napnak. Az igazgatónő maga kísérte be Endit az osztályba, ahol hatalmas üdvrivalgással fogadták. Már aznap úgy tért haza, hogy számos barátot tudhatott magának.

Azóta is szeret iskolába járni. A pedagógusai mindenre nyitottak a siker érdekében. Letöltöttek egy olyan applikációt a telefonjukra, amely egy az egyben lefordítja a spanyol szöveget magyarra, ahogy a szöveg fölé helyezik. Az angol tanárnő a japán rajzfilmek iránti rajongásával vált Endi egyik kedvencévé, a testnevelő tanár pedig a magyar labdarúgásról beszélget vele.

Az osztályfőnöke egy vérbeli pedagógus! Tyúkanyó típus, nagyon megkedveltem. Mindenkire és mindenre odafigyel. (Velem például leegyeztette azt is, hogy mi a negyedikes témakör Magyarországon a főtárgyak esetében. )

Délutánonként pedagógiai aszisztens foglalkozik a gyerekekkel. Ő is nagyon lelkiismeretes. Egyszerre kísérik ki a gyerekeket az iskola végeztével a kapuhoz, és személyesen adják át őket a szülőknek.

A sportolás fontos része családunk életének. Itt minden lehetőség adott ahhoz, hogy kiéljük eziránti szenvedélyünket.

A lakhelyünktől kb 500 m-re található egy sportközpont, ahol az összes foglalkozás ingyenes! Így Endi ping-pong-ra, taekwondora, és focira is jár esténként. Jó itt gyereknek lenni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://letsgotochile.blog.hu/api/trackback/id/tr6017958096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása