Magyarország - Chile - Nagy utazás

Magyarország - Chile - Nagy utazás

Utazás vonattal - Planetárium

2022. október 31. - RigóandCsuri

Tegnap vonatra szálltunk, hogy ellátogassunk Dél-Amerika legmodernebb Planetáriumába, a "Universidad de Santiago de Chile" - be.

Már maga az utazás is egy élmény volt. A vonatokra beléptető kapukon keresztül lehet feljutni. Papír alapú jegyek nem léteznek, kártyaleolvasó rendszer van, amelyre magad töltöd fel a kívánt összeget a jegypénztárakban.

A vonaton sokan utaznak, egyéb "vendégmunkásokkal, önként jelölt előadókkal" együtt. Árulnak például édességet, üdítőt, mentolos cukorkát; illetve zenés előadást is szolgáltatnak. Egyikük sem a vasúti társaság alkalmazottja, önként jelöltek, így próbálnak pénzhez jutni.

Egy biztos, nem unatkoztunk a kb 1 órás út alatt.

A vonat állomáshoz közel található a planetárium. Gyalog kb. 5 perc. Az épület környéke szép és rendezett. 

Ahogy beléptünk az épületbe rengeteg látványosság fogadott: egy nagy méretű forgó földgömb; nemzetközi űrállomás makett, Hubble teleszkóp makett; ALMA - obszervatórium Atacamaban.

A vetítő tér kör alakú, ahol döntött ülésekben foglaltunk helyet. A legnagyobb vizuális élményt egy robot okozza, mely menet közben emelkedik fel a padló alól, középen. Ez vetíti fel a mennyezetre az égboltot. Időnként úgy éreztem, mintha mi mozognánk, lebegnénk az égen. Fantasztikus volt!

Ezt megelőzően oktató videót is láttunk a mi Naprendszerünkről, igazi - NASA által készített - fotókkal fűszerezve.

Megbabonázva az ott látottaktól léptünk ki az ajtón, és vettük utunkat egy gyorsétterem felé. Egy forgalmas úton kellett átjutnunk, ahhoz, hogy egy bevásárló környékre érjünk. Na, itt aztán nagy meglepetés várt. 

Ahogy átkeltünk a zebrán, megállított minket egy rendőr. Nagyon csodálkoztam, hogy mit akar tőlünk, mivel épp 1 perccel ezelőtt tettem szóvá Rodrigónak, hogy a rendőr simán tűri, hogy boldog boldogtalan átkeljen a pirioson.

Vártam, míg befejezi...láttam Rodrigon, hogy feszült lett. Végre lefordítottta nekem, mit mondott a rendőr:

Megkérdezte, melyik országból jöttünk, mert nagyon nem idevalósinak tűnünk. Majde felhívta a figyelmünket arra, hogy rengeteg itt a tolvaj, tegyük el a karóránkat, szorítsuk a táskánkat.

Ezekután mondanom sem kell, hogy ettünk. Szorosan, sietve, 360 fokban körülnéző fejjel:)

Mindezek ellenére szép nap volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://letsgotochile.blog.hu/api/trackback/id/tr4817960916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása