Magyarország - Chile - Nagy utazás

Magyarország - Chile - Nagy utazás

5 érdekesség Chiléről

2022. november 13. - RigóandCsuri

 

1. Álmok: A chilei emberek számára az álmok nagy jelentősséggel bírnak. Ha valaki például egy régi ismerőssel álmodik, megpróbálja vele felvenni azonnal a kapcsolatot. Elhunyt szerettel álmodni üzenet értékű, sugall valamit döntéshelyzetben. Az álmok tehát cselekedetre ösztönzik az ittenieket

2. Temetkezés, halottkultusz: Ami nagyon más itt a magyarországi temetőkhöz képest, az a sírok mellett elhelyezett emléktárgyak. Rengeteg a személyes tárgy, főként a gyermek síroknál. De a legfurcsábbak számomra a színes papírernyők és a különféle szélforgók. Az utóbbiak között a legtöbb az állatot utánzó forma, de van  kerékpáros figura is. A temetés napján a hozzátartozók az autójuk hátsó szélvédőjére nagy betűkkel felírják szerettük nevét valamulyen rövid gondolattal:pl.: örökké szeretlek.

3. Adomány-, pénzgyűjtés:  "Kéregető itt is rengeteg van az utcákon, ráadásul mesterszintre emelve. Gyakran beállnak a kereszteződésekbe, parkolókba (láthatósági mellényben, hogy tényleg munkaerőnek látszódjék), majd segítenek kihajtani, beparkolni (akár a tök üres parkolókba is) némi pénzért cserébe. Van köztük néhány erőszakos is, de a többségük nem az. Ami viszont új volt a számomra, az a hulladékelszállítók ("kukások") akciója: Egy évben egyszer hangosan meghirdetik, ha szeretnéd őket támogatni, ezen és ezen a napon tegyél ki borítékban pénzt a kerítésedre. 

4. Kutyák: Úgy érzem nem beszélhetünk Chiléről anélkül, hogy a kóbor kutyákat ne említenénk. Eddig bármelyik városban jártam, jelen voltak, kisebb-nagyobb mennyiségben. A boltokba, sőt esetenként még az éttermekbe is ki-bejárnak szabadon. Az itt élő emberek nagyon pozitívan, elfogadóan viszonyulnak hozzájuk, jelenlétük természetes. Hidegben ruhát adnak rájuk.

5. Földrengés: Itt nagyon gyakoriak a földrengések. Én tegnap éjszaka éltem át életem első földrengését, ami 5-ös erősségű volt (reggel utána néztünk). Az ittenieknek ez meg se kottyan, ők már hozzászoktak, (pedig mozgott az ágy és a képek a falon, ijesztő volt). Rodrigo azonban megnyugtatott, a házak szerkezete nagyon stabil, földrengéskor mozog az egész épület, és nem törik. Kérdeztem, hányas erősségűt bír ki biztosan, mire azt felelte kb. 7-8-ast.

 5+1: Karácsony nyári melegben: Végül egy érdekesség; Magyarországhoz képest itt éppen fordítva vannak az évszakok. Hamarosan kezdődik a nyár! Így Mikulás strandnadrágban hozza majd a csomagot:)

A bejegyzés trackback címe:

https://letsgotochile.blog.hu/api/trackback/id/tr3317971992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása