Magyarország - Chile - Nagy utazás

Magyarország - Chile - Nagy utazás

A bürokrácia tengerében...

2022. május 17. - RigóandCsuri

A hivtalos dokumentumok intézése enyhén szólva problematikus.

Rodrigóval készítettünk egy listát az intéznivalókról. Egy jó tanács ezekkel kapcsolatban! Minél hamarabb kezdjetek hozzá az intéznivalókhoz! Mindig kiderül valami, amit még meg kell, hogy oldjunk!

Először is, mivel Chile nem unios tagállam, egészen más szabályok vonatkoznak a kiutazásra, pláne, hogy egy kiskorú gyermekkel tesszük mindezt! És Chile igencsak szigorú.

A Covid időszak alatt például szinte lehetetlen volt kiutazni. (Ezért találkoztunk 16 év után először Brazíliában.)

Tehát, először is fel kellett vennünk a kapcsolatot a konzulátussal. Először a Chilei magyar konzulátussal beszéltem, majd ők átirányítottak a Magyarországi chilei konzulátusra. 

Itt történtek az első komplikációk. Nagyon szolgálatkészek ugyan, de adódtak nyelvi nehézségek. 

Lényeg a lényeg , végül sikerült megértenem, mely dokumentumok beszerzése szükséges. llletve csak majdnem megértettem....mivel nem sikerült rögtön spanyol nyelvű fordítást intéznem a közjegyzőnél az édesapa belegyező nyilatkozatáról, így most az országos fordító irodába készülünk, hiteles fordítást intézni.

A hiteles fodítás 2 hetet igényel, mivel egyik idegen nyelvről kell a másikra fordítani.

A másik hosszadalmas procedúra az oltás validálása chileire. Erről majd később írok, mert ehhez még nem kezdtünk hozzá.

APOSTILLE...

Hmmmm...ki hallott már ilyenről?!

Nekem ez kínai volt, de most már tudom, ez a felülhitelesítés. Egy magyar dokumentumról (pl. esetünkben a kisfiam születési anyakönyvi kivonata) megállapítják, hogy az valóban magyar és hiteles. Ez szerencsére postai úton is intézhető volt, ügyfélkapun keresztül...tehát legyen ügyfélkaputok is! Más és más szerv intézi a felülhitelesítést, dokumentumtól függően. A születési anyakönyvi kivonatot a Külgazdasági és Külügyi Minisztériumba kellett küldenünk.

Hát..tömören ennyi eddig..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://letsgotochile.blog.hu/api/trackback/id/tr217834091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása